Pití kávy, vliv na produktivitu a kašel?

Pití kávy, vliv na produktivitu a kašel?

Ačkoliv to nesouvisí přímo s marketingem a reklamou, tak přesto bych rád zveřejnil tento článek o kávě. Souvisí totiž s produktivitou, kterou u práce potřebujete. Kávu miluju. Káva mi chutná a zároveň mi dává možnost fungovat, ikdyž jsem unavený či nemocný. Na první pohled hrozně super věc, ale zároveň to přináší i dost negativ – nebo teda alespoň mně.

Podrážděný žaludek a kašel

Přes dva roky jsem řešil zdravotní problém, kde jsem neustále lehce pokašlával. Prvně jsem si myslel, že je to díky mému období, kdy jsem kouřil. Pak jsem si myslel, že jsou to alergie či astma. Bral jsem léky a kortikoidy, nic nezabíralo. Postupem času jsem přicházel na to, že mi to přijde jako spíš jakýsi reflux.

V tu dobu jsem to začal proaktivně řešit, potkal jsem pár lidí a ejhle. Čistou náhodou jsem zjistil, že podobné příznaky nemám pouze já, ale i ostatní. Rozhodl jsem se tedy kávu vyřadit a pokašlávání již po pár dnech značně ustoupilo. 

Nejsem lékař, ale káva zřejmě způsobila překyselení žaludku, což mě následně dráždilo ke kašli. Jako náhradu kávy jsem začal pít zelený čaj. Ještě dodám, že kávu jsem pil vždy až po snídani a i přesto mi způsobovala tento otravný kašel.

Pracovní kontinuita

Káva je naprosto úžasný stimulant, díky kterému dokážete rychleji a efektivněji pracovat, ale mozek si na něj relativně rychle zvykne. Mně ze zkušenosti kafe zabírá třeba 14 dní a poté ho už piju spíše jen kvůli tomu, abych nedostal abstinenční příznaky.

Díky adaptaci mozku na kofein pak potřebujeme čím dál vyšší dávky, kdy se mi už několikrát stalo, že jsem kofeinu v těle měl tolik, že jsem byl spíše roztěkaný a nedokázal jsem normálně pracovat. Kávu si totiž sám melu a zalévám ve french pressu. Měl jsem v podstatě menší euforii, díky které jsem se nedokázal pořádně soustředit na aktivity, kde potřebujete klid a soustředěnost – například při psaní článků.

Raději zelený čaj

Nyní kávu nepiju a raději volím zelený čaj. Je pravda, že tolik nenakopne jako káva, ale zato dokážu pracovat delší dobu s určitou výkonností. Nejsem jak na horské dráze, kde chvíli pracuji jako smyslů zbavený a po chvíli odpadnu.

Aktuálně kávu piju pouze ojediněle když vím, že bez ní nehnu ani prstem. V takovém případě mi stačí opravdu malé množství, které mě nakopne neskutečným způsobem a zároveň díky tomu tolik nezatěžuji svoje trávení. Využívám tedy plný potenciál kávy v momentech, kdy je to opravdu potřeba.

1920 1280 Adam Pražan

Leave a Reply